Çılbır, czyli jajka po turecku

dnia

Jak już niejednokrotnie wspominałam uwielbiam weekendy m.in. za czas, który mam na przygotowanie śniadania. Leniwe poranki w łóżku sprzyjają poszukiwaniu śniadaniowych inspiracji. I jak na niedzielę przystało i tym razem musiało trafić na jajka. Przeglądając kolejne zdjęcia na instagramie natrafiłam na na Çılbır.

Çılbır to tradycyjna turecka potrawa, której składnikami są jajka w koszulkach, polane roztopionym masłem z papryką, podane na jogurcie greckim z dodatkiem czosnku.

Zimny jogurt, gotowane jajka i ciepłe masło, do tego chrupiąca grzanka, to musiał być przepis na idealne weekendowe śniadanie.

IMG_20190818_110059_644

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 jajka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka octu ryżowego
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 50g masła
  • szczypta papryki węgierskiej lub chilli

Przygotowanie: 

Jajka w koszulce: do garnka wlewamy ok. 1l wody. Dodajemy ocet ryżowy. Jajka wybijamy do małych miseczek dodając odrobinę soku z cytryny. Po zagotowaniu wody, łyżką robimy wir i delikatnie, zanurzając krawędź miseczki w wodzie, wlewamy jajko (bardziej wprawieni mogą dodać drugie). Zmniejszamy ogień. Gotujemy ok. 3 minuty.

Odcedzamy jajka, przelewamy zimną wodą (by przerwać proces gotowania) i osuszamy na ręczniku papierowym.

Masło wkładamy do rondelka. Roztapiamy w niskiej temperaturze, pod koniec dodając szczyptę papryki.

Na talerze wykładamy po 3 łyżki jogurtu wymieszanego z przeciśniętym czosnkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Równomiernie rozprowadzamy. Na środek dajemy po dwa jajka i polewamy ciepłym masłem.

Podajemy z grzankami.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s