Jak już niejednokrotnie wspominałam uwielbiam weekendy m.in. za czas, który mam na przygotowanie śniadania. Leniwe poranki w łóżku sprzyjają poszukiwaniu śniadaniowych inspiracji. I jak na niedzielę przystało i tym razem musiało trafić na jajka. Przeglądając kolejne zdjęcia na instagramie natrafiłam na na Çılbır.
Çılbır to tradycyjna turecka potrawa, której składnikami są jajka w koszulkach, polane roztopionym masłem z papryką, podane na jogurcie greckim z dodatkiem czosnku.
Zimny jogurt, gotowane jajka i ciepłe masło, do tego chrupiąca grzanka, to musiał być przepis na idealne weekendowe śniadanie.
Składniki (na 2 porcje):
- 4 jajka
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka octu ryżowego
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
- 50g masła
- szczypta papryki węgierskiej lub chilli
Przygotowanie:
Jajka w koszulce: do garnka wlewamy ok. 1l wody. Dodajemy ocet ryżowy. Jajka wybijamy do małych miseczek dodając odrobinę soku z cytryny. Po zagotowaniu wody, łyżką robimy wir i delikatnie, zanurzając krawędź miseczki w wodzie, wlewamy jajko (bardziej wprawieni mogą dodać drugie). Zmniejszamy ogień. Gotujemy ok. 3 minuty.
Odcedzamy jajka, przelewamy zimną wodą (by przerwać proces gotowania) i osuszamy na ręczniku papierowym.
Masło wkładamy do rondelka. Roztapiamy w niskiej temperaturze, pod koniec dodając szczyptę papryki.
Na talerze wykładamy po 3 łyżki jogurtu wymieszanego z przeciśniętym czosnkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Równomiernie rozprowadzamy. Na środek dajemy po dwa jajka i polewamy ciepłym masłem.
Podajemy z grzankami.
Smacznego!