Pulled Pork

Rwana wieprzowina.

Hit wszystkich moich, towarzyskich, wiejskich spotkań. Odpowiednio długo marynowana, a potem pieczona przez wiele godzin w niskiej temperaturze, łopatka wieprzowa, która po upieczeniu rozrywa się pod naciskiem widelca na cienkie włókna. Doskonała jako główny składnik burgera, bagietki czy tak jak w dzisiejszej propozycji – bułki na parze, zwanej pampuchem.

Processed with VSCO with  preset

Składniki (na ok. 6 szt.)

Mięso:

  • ok. 1,5kg łopatki wieprzowej
  • ulubione przyprawy (u mnie: sól ziołowa, pieprz świeżo zmielony, wędzona papryka, rozmaryn)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Bułki:

  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 0.5 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Sos tzatziki:

  • 400g jogurtu greckiego
  • ogórek długi zielony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

+ ulubione dodatki (u mnie: pomarańczowy pomidor, papryka, sałata rzymska, czerwona cebula, pikle curry, smażone na maśle boczniaki)

Przygotowanie:

Zaczynamy od zamarynowania 12h wcześniej od pieczenia mięsa (najlepiej poprzedniego dnia wieczorem, tak aby przez noc marynowało się w lodówce). Mięso przelewamy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy oliwą i nacieramy mieszanką ulubionych przypraw. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc.

Na 10h przed planowanym podaniem nastawiamy piekarnik na temperaturę 120ºC i wstawiamy mięso w przykrytym naczyniu/brytfance. Po kilku godzinach polewamy mięso sokiem, który się wytworzył i ponownie zamykamy naczynie. Czynność można powtórzyć 2-3 razy podczas pieczenia.

Na 2h przed planowanym podaniem przygotowujemy bułki. W pierwszej kolejności w misce umieszczamy wszystkie składniki na rozczyn: 3 łyżki letniego mleka, 3 łyżki mąki, drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (rozczyn powinien lekko się spienić i podwoić swoją objetość). Dodajemy przesianą pozostałą część mąki, pozostałą ilość mleka, sól, jajko i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto. W przypadku kiedy jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objetości). Następnie formujemy z niego kulki, układamy je na stolnicy/macie i przykrywamy do ponownego wyrośnięcia.

W garnku z możliwością gotowania na parze (można użyć zwykłego garnka i sitka/durszlaka) zagotowujemy wodę i układamy bułki. Gotujemy przez 10-15 minut, aż urosną, będą miękkie i lśniące.

Przygotowujemy sos tzatziki. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.

Wyciągamy mięso z piekarnika, odlewamy nadmiar powstałego sosu, rozrywamy mięso widelcem na cienkie włókna i polewamy odrobiną odlanego sosu.

Lekko przestudzone bułki, kroimy na pół, smarujemy sosem, układamy warzywa i mięso.

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s