Rustykalne mini tarty z mandarynkami

Oj jak dawno tu nie zaglądałam… Może czas aby wrócić? Wasza aktywność pod ostatnim wpisem na Facebooku zmotywowała mnie do dzisiejszej wizyty tutaj. Może uda mi się zostać na dłużej? Bardzo bym tego chciała.

A tymczasem witam się z Wami mini tartami rustykalnymi, w świątecznej odsłonie, obłędnie pachnącymi mandarynkami. Proste i szybkie w wykonaniu mogą być wdzięcznym towarzystwem dla serników na świątecznym stołem.

img_20181216_171737_837

Składniki (na ok. 6-8 szt. tart o średnicy 15 cm):

  • 350g mąki pszennej
  • 200g schłodzonego masła
  • 50g schłodzonego smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru + dodatkowa ilość do oprószenia
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów
  • 6-8 słodkich mandarynek

Przygotowanie:

Na przygotowaną stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i smalec i szybko siekamy. Po chwili dodajemy cukier i żółtka i energicznie zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt kruche dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto dzielimy na 6-8 równych kawałków, owijamy w folię spożywczą i schładzamy.

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180ºC.

Mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.

Każdy kawałek schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na kształt koła, na grubość ok. 4mm. Układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia (na blaszcze mieszczą się 4 sztuki). Ciasto posypujemy zmielonymi orzechami (zatrzymają one soki puszczone z owoców i dzięki nim spód nie będzie mokry) zostawiając od brzegów po ok. 3cm. Na środku układamy mandarynki, a następnie zawijamy brzegi do środka.

Tak przygotowane tarty pieczemy przez ok. 45 minut, aż do zarumienienia. Jeśli spody tart będą wilogotne włączamy w piekarniku jedynie dolną grzałkę i pieczemy jeszcze przez kilka minut.

Przestudzone tarty posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

48357735_2388274644520033_2722734147238887424_o

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s