Omlet ze szpinakiem, mozzarellą, szynką serrano i suszonymi pomidorami

omlet 2

Składniki:

  • 3 jajka
  • garść świeżego szpinaku
  • 3 plasterki szynki serrano
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 4 suszone pomidory
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka ubijamy na puszystą masę, doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy aż zredukuje swoją objętość. Następnie wylewamy jajka. Układamy plasterki szynki, mozzarelli oraz pokrojone w paski pomidory. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie bardzo delikatnie obracamy na drugą stronę (przy problemach z obracaniem można użyć drugiej patelni – wcześniej również rozgrzanej – przykrywając patelnię z omletem i obracając lub przy użyciu talerza – zsuwając omlet, a następnie szybkim ruchem obracając go spowrotem na patelnię). Smażymy kolejne kilka minut.

Smacznego!

omlet 2a

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s