Bulgur i kurczak zapiekany z pomidorami i mozzarellą

bulgur i kurczak

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • słodka papryka, sól, pieprz, oregano, bazylia
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 100g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • puszka pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100g kaszy bulgur

Przygotowanie:

Oczyszczone piersi kroimy wzdłuż na 2 cienkie fileciki. Każdy z nich przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Jogurt mieszamy w misce z oliwą z oliwek i wkładamy do niej przyprawione filety. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

Nastawiamy piekarnik do temperaturę 200 stopni.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy w nim kawałki kurczaka. Dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę, doprawiamy solą. Do miseczki wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Zalewamy nimi kurczaka. Całość posypujemy świeżym tymiankiem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut; po tym czasie włączamy funkcję termoobiegu i pieczemy jeszcze przez kolejne 5 minut, aż całość ładnie się zarumieni.

Kurczaka podajemy z ugotowaną kaszą bulgur.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s