Omlet ze szpinakiem, szynką, pieczarkami i pomidorem

omlet

Składniki:

  • 3 jajka
  • garść świeżego szpinaku
  • 3 plasterki szynki drobiowej (dobrej jakości!)
  • 3 średniej wielkości pieczarki
  • 0.5 pomidora malinowego
  • 0.5 cebuli
  • łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidora zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w plastry. Jajka ubijamy na puszystą masę, doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę do momentu, aż się zezłoci. Następnie dodajemy pokrojoną w paski szynkę oraz pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy kolejną chwilę. Dodajemy szpinak i mieszamy, aż się zredukuje. Następnie wylewamy jajka. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie bardzo delikatnie obracamy na drugą stronę (przy problemach z obracaniem można użyć drugiej patelni – wcześniej również rozgrzanej – przykrywając patelnię z omletem i obracając lub przy użyciu talerza – zsuwając omlet, a następnie szybkim ruchem obracając go spowrotem na patelnię). Smażymy kolejne kilka minut.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s