Jajko zapiekane w razowych grzankach z salsą pomidorową

jajko zapiekane

Składniki 

  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 jajko
  • 0.5 puszki pomidorów
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki masła klarowanego

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę masła. Podsmażamy drobno posiekany czosnek i szalotkę. Po zezłoceniu dodajemy pomidory i smażymy aż do całkowitego odparowania. Posypujemy świeżą bazylią.

Na patelni rozgrzewamy drugą łyżeczkę masła. Przygotowujemy grzanki – jedną kanapkę smażymy z obu stron, drugą tylko z jednej. W tak przygotowanych, lekko przestudzonych grzankach wycinamy jednakowej wielkości otwory. Następnie na tej samej patelni układamy grzanki jedna na drugą (nieprzypieczoną powierzchnią na patelni), w środek wbijamy jajko i przykrywamy patelnię. Smażymy ok.2-3 min., aż jajko będzie odpowiednio ścięte. Podajemy z wcześniej przygotowaną salsą.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s