Jogurtowa Panna Cotta

PicsArt_07-21-06.38.32

Składniki:

  • 200g malin
  • 200g czereśni
  • 100g porzeczki czerwonej
  • 200g borówek

Na galaretkę:

  • 1 szklanka wiśni
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka ksylitolu

Na masę jogurtową:

  • 500 g jogurtu greckiego light
  • 150ml mleka chudego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy wydrylowane wiśnie, zalewamy wodą, dosładzamy do smaku i gotujemy. Po zagotowaniu wyciągamy owoce.  Wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.

Do formy silikonowej na babkę wrzucamy wszystkie owoce. Zalewamy przestudzoną galaretką i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przygotowujemy masę jogurtową. W garnuszku zagotowujemy mleko. Wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
Jogurt mieszamy z ksylitolem, dodajemy przestudzone mleko z żelatyną i energicznie mieszamy. Wylewamy na stężoną galaretkę z owocami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem wyjmujemy całość z foremki, delikatnie podważając boki.

Smacznego :)

IMG_20160716_113505     PicsArt_07-21-06.39.26

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s