Szakszuka na zielono

Szakszuka (org. shakshouka) czyli bałagan :)

A jak bałagan, to nie musimy trzymać się oryginalnego przepisu, czyli jajek gotowanych w lekko ostrym sosie pomidorowym, dlatego dzisiaj postawiłam na zieloną wersję – cukinia, jarmuż, szalotka i pieczarki doskonale odnalazły się w towarzystwie jajek :)

Koniecznie wypróbujcie!

PicsArt_06-26-09.56.10

Składniki (dla 1-2 osób):

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 jajka
  • 4 duże pieczarki
  • 2 garście jarmużu
  • 1/2 średniej cukinii

Przygotowanie:

Cukinię kroimy na półksiężyce, wkładamy do miseczki i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut.

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekany czosnek i szalotki. Podsmażamy przez kilka minut. Dorzucamy jarmuż i smażymy aż do zredukowania jego objętości. Pieczarki kroimy na grube plastry, dorzucamy razem z cukinią do pozostałych składników i smażymy jeszcze przez kilka minut. Następnie zmniejszamy palnik, robimy dwa zagłębienia i w każde z nich wbijamy jajko, które następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię nakładamy pokrywkę i całość dusimy przez kilka minut, aż do ścięcia się białek (pilnujemy dokładnie tego momentu – żółtka powinny zachować odpowiednią, płyną konsystencję).

Szakszukę podajemy prosto z patelni.

Smacznego!

PicsArt_06-26-10.13.16   PicsArt_06-26-10.14.13

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s