Truskawkowe ptasie mleczko w wersji light

ptasie mleczko

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych (u mnie pełnoziarniste ciatska korzenne własnej produkcji)
  • 40 g oleju kokosowego

Masa truskawkowa:

  • 500g truskawek
  • 1l mleka 0.5% tł.
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 20g agar-agar (opcjonalnie można uzyć żelatyny, proporcjonalnie do ilości plynu)
  • ulubione owoce, listki mięty

Przygotowanie:

Ciastka przekładamy z olejem do malaksera i miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy masę, wyrównujemy ja i dociskamy do formy. Wstawiamy do lodówki.

Truskawki blendujemy.

Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy ziarenka z laski wanilii, syrop z agawy i całość zagotowujemy. W momencie gdy mleko zacznie się podnosić, zmniejszamy temperaturę i wsypujemy agar. Całość gotujemy jeszcze przez ok. minutę, jednocześnie miksując. Ściągamy z płyty i miksujemy. Agar przyjmuje w temperaturze pokojowej postać żelu, dlatego momentalnie masa nam stężeje. Dodajemy zblendowane truskawki i całość miksujemy. Wylewamy na przygotowaną wcześniej formę. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Po zastygnięciu, przed podaniem, ozdabiamy ulubionymi owocami i listkami mięty.

Smacznego!

ptasie2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s