Orkiszowo-szpinakowe gofry

Gofry – kto z nas za nimi nie przepada? Idealnie chrupiące, gorące z ulubionymi dodatkami, bitą śmietaną i owocami? :) 

Niestety jak wiemy dieta rządzi się swoimi prawami, a o słodkich gofrach z białej mąki, cukru, nie wspomnę już o tej bitej śmietanie, można jedynie pomarzyć. Ale trzeba sobie przecież jakoś radzić i kiedy siostra pożycza sprzęt (wypaśną gofrownicę) to trzeba z tej okazji skorzystać. Tym razem powstały gofry w wersji wytrawnej: z maki orkiszowej z pełnego przemiału i szpinaku, podane z chrupiącym bekonem – w rozsądnej ilości :) –  i jajkiem w koszulce.

Gorąco polecam!

gofry

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału (typ 1850)
  • 200g świeżego szpinaku
  • 2 szklanki chudego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • oliwa do posmarowania gofrownicy

Przygotowanie:

Rozgrzewamy gofrownicę. Płytki delikatnie smarujemy pędzelkiem nasączonym w oliwie

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Szpinak dokładnie blendujemy lub wyciskamy z niego sok. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy proszek do pieczenia i łyżką mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki: mleko, roztopione masło, szpinak, żółtka i sól. Całość miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

Nakładamy porcje ciasta na rozgrzane płytki gofrownicy. Pieczemy gofry po kilka minut aż do uzyskania złotego koloru. Studzimy na kratce.

Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie z chrupiącym bekonem i jajkiem w koszulce.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s