Ptasie mleczko z nasionami chia

O nasionach chia (nasionach szałwii hiszpańskiej) i ich właściwościach zdrowotnych w ostatnim czasie stało się bardzo głośno.

Nic dziwnego! Chia z języka starożytnych Majów oznacza ‚siła’. Nasiona te zawierają mnóstwo substancji odżywczych, które mogą mieć wpływ na dobre funkcjonowanie naszego organizmu (m.in. błonnika, białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz różnych mikroelementów).  Do najważniejszych ich właściwości należy m.in. bogata zawartość przeciwutleniaczy, które pomagają chronić zawarte w nasionach delikatne tłuszcze; duża zawartość błonnika oraz białka wysokiej jakości, które wspomagają procesy odchudzania. Nasiona chia są bogate w wapń, magnez i fosfor – wszystkie te składniki są niezbędne dla zdrowia kości. Mogą również znacząco  obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć czynniki stanów zapalnych.

Najczęstszą formą w jakiej spożywane są nasiona jest pudding – nasiona zalewa się mlekiem roślinnym i odstawia na kilka godzin. Nie jestem jednak fanką tego rozwiązania, dlatego szukam innych ‚fajniejszych’ sposobów na ‚przemycenie’ tego produktu do diety. Dzisiaj polecam ptasie mleczko kokosowe z ich dodatkiem. Idealne na deser ‚bez wyrzutów sumienia’ :).

ptasie mleczko

Składniki:

  • 400g mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 2 łyżeczki agaru (ew. żelatyny rozpuszczonej w wodzie)
  • 150ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 laska wanilii
  • 100g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%)
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

W rondelku umieszczamy: mleczko kokosowe, mleko kokoswe, ziarenka z laski wanilii, nasiona chia i syrop z agawy. Całość podgrzewamy, aż do zagotowania. Dodajemy agar i dokładnie mieszamy trzepaczką, aż do jego rozpuszczenia. Całość gotujemy przez ok. 12 minut na niewielkim palniku. Przestudzona masę wylewamy na płaską blaszkę lub naczynie (u mnie 16cm x 16cm), wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po przestudzeniu wylewamy na stężoną masę kokosową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Odstawiamy na 2 godziny do lodówki, do całkowitego stężenia. Następnie wyjmujemy z lodówki i kroimy na kosteczki.

Smacznego!

28g nasion chia dostarcza:

  • Błonnik: 11g
  • Białko: 4g
  • Tłuszcz: 9g (z czego 5g Omega-3).
  • Wapń 18% ZDS (Zalecane dzienne spożycie).
  • Mangan: 30% ZDS.
  • Magnez: 30% ZDS.
  • Fosfor: 27% ZDS.

źródło: http://nutritiondata.self.com/

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s