Kokosowe gofry

dnia

gofry

Składniki:

  • 2szkl. mleka kokosowego (np. Aplro)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2szkl. mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Dodajemy żółtka, mleko, syrop z agawy i olej kokosowy. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy szpatułką aż do całkowitego połączenia się składników.

Rozgrzewamy gofrownicę. Delikatnie smarujemy płytki pędzelkiem namoczonym w oleju.

Nakładamy porcje ciasta* i pieczemy ok. 3 minut, do uzyskania złotego koloru. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi składnikami.

Smacznego!

*efekt widoczny na zdjęciu (celowy) możliwy do uzyskania po nałożeniu mniejszej ilości ciasta (nie zakrywam ciastem całych płytek)

Reklamy

Jeden komentarz Dodaj własny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s