Kokosowe gofry

gofry

Składniki:

  • 2szkl. mleka kokosowego (np. Aplro)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2szkl. mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Dodajemy żółtka, mleko, syrop z agawy i olej kokosowy. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy szpatułką aż do całkowitego połączenia się składników.

Rozgrzewamy gofrownicę. Delikatnie smarujemy płytki pędzelkiem namoczonym w oleju.

Nakładamy porcje ciasta* i pieczemy ok. 3 minut, do uzyskania złotego koloru. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi składnikami.

Smacznego!

*efekt widoczny na zdjęciu (celowy) możliwy do uzyskania po nałożeniu mniejszej ilości ciasta (nie zakrywam ciastem całych płytek)

Reklamy

One thought on “Kokosowe gofry

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s