Orkiszowe ciasto drożdżowe z migdałową kruszonką

Zamarzyła mi się drożdżówka…taka jaką robiła babcia, a później mama. Słodka, puszysta z dużą ilością kruszonki.

Jednak dieta rządzi się swoimi prawami i myślałam, że na marzeniach się skończy, ale po kilku (nieudanych) próbach udało się stworzyć idealną, w miarę ;) dietetyczną drożdżówkę

…prawie jak ‚u mamy’ :)

drożdżówka

Składniki:

Na ciasto:

  • 250g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
  • 10g świeżych drożdży
  • 2 duże jajka (w tym jedno do posmarowania ciasta)
  • 50g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 100ml mleka roślinnego np. owsianego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 50ml syropu z agawy
  • szczypta soli

Na kruszonkę:

  • 30g masła
  • 6 łyżek mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 3 łyżki fruktozy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowej produkcji)

Przygotowanie:

Przygotowujemy roczyn. Drożdże, mieszamy z cukrem trzcinowym i rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka. Jak zacznie pracować dodajemy pozostałe składniki: mąkę, pozostałą ilość mleka, 1 jajko,  sól, syrop z agawy, a na koniec olej kokosowy.  Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut (ja wstawiam do piekarnika, nagrzanego do temperatury ok. 50 stopni). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie, ponownie zagniatamy ciasto. Przekładamy je do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą keksówki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.

Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i wyrabiamy między palcami. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s