Jaglane pancakes z musem truskawkowym

Jednym z powodów, dla których uwielbiam weekendy jest czas jaki mogę poświęcić na przygotowanie śniadania. Najczęściej powstają wtedy dania na słodko, wymagające ubrudzenia miski i wyciągnięcia miksera :). Wśród nich są uwielbiane przez wszystkich puszyste pancakes. Dzisiaj w wersji bezglutenowej, przygotowane z mąki jaglanej. Podane z musem truskawkowym smakują wybornie! Polecam :) !

pancakes

Składniki (na ok. 12 szt.):

  • 200g mąki jaglanej
  • 250ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 2 jajka
  • 50g syropu z agawy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia
  • ok. 250g truskawek (u mnie mrożone; odmrożone odpowiednio wcześniej)

Przygotowanie:

Z truskawek przygotowujemy mus, blendując je w wysokim naczyniu.

Pozostałe składniki miksujemy na gładką masę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Łyżką nakładamy ciasto formując placuszki. Smażymy na średnim ogniu, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wówczas obracamy delikatnie placuszki na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około minutę.

Podajemy na ciepło, z przygotowanym wcześniej musem truskawkowym.

Smacznego!

pancakes2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s