Amarantus na mleku kokosowym z musem gruszkowym i bakaliami prażonymi z tahini

Tytuł mówi sam za siebie.

Nic dodać, nic ująć!

Obłędnie pyszne!

IMG_20160210_104055

Składniki:

  • 3/4 szklanki nasion amarantusa
  • 200ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 2 bardzo dojrzałe gruszki
  • garść bakalii/ziaren/suszonych owoców (u mnie: orzechy włoskie, żurawina, domowe chipsy bananowe, ziarna dyni i słonecznika)
  • 2 łyżeczki tahini
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Nasiona amarantusa płuczemy i wsypujemy do rondelka. Zalewamy mlekiem i gotujemy na niewielkim ogniu, aż ziarna wchłoną całą objętość płynu. Ściągamy z palnika, dodajemy syrop z agawy i mieszamy.

Gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i blendujemy je na mus.

Na suchą rozgrzaną patelnię wsypujemy bakalie i prażymy je przez kilka minut. Dodajemy miód i tahini. Prażymy, aż do rozpuszczenia się midou.  Amarantus polewamy musem gruszkowym, a następnie dodajemy gorące bakalie.

Podajemy na ciepło. Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s