Jesienne chlli con carne i pasztet z kaszy jęczmiennej

Podczas ostatnich warsztatów kulinarnych w ramach kampanii „Lubię kaszę. Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” jednym z dań jakie przygotowaliśmy było jesienne chilli con carne podane z pasztetem z kaszy jęczmiennej. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na to wyjątkowe rozgrzewające danie, idealne na jesienno-zimowe wieczory.

pasztet

Składniki:

chilli con carne:

  • 0.5kg mięsa mielonego wołowego
  • 150g fasolki czerwonej z puszki
  • 150g cieciorki z puszki
  • 2 papryczki chilli
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cukinia
  • 100g dyni
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g pomidorów z puszki
  • kmin rzymski, pieprz, sól, papryka słodka, oregano
  • świeża kolendra, natka pietruszki, koperek
  • bulion
  • olej do smażenia

pasztet z kaszy jęczmiennej:

  • 3szkl. kaszy jęczmiennej (u mnie pęczak)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 marchewki
  • 4 jajka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 150g pieczarek
  • 2 cebule
  • bulion
  • kminek, cząber, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Przygotowanie:

chilli con carne:

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, seler naciowy, chilli, kmin rzymski, oregano. Dokładamy pokrojoną paprykę, cukinię,  puszkę pomidorów i przedłużamy czas gotowania o kolejne 15 minut.

Dodajemy zmieloną wołowinę oraz bulion, Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy dynię. Całość dusimy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy fasolkę i cieciorkę z puszki, całość mieszamy. Odstawiamy. Podajemy z posiekaną kolendrą, pietruszką i koperkiem.

pasztet z kaszy jęczmiennej:

Na patelni rozgrzewamy masło. Szklimy cebulkę na złoty kolor. Dodajemy dwie szklanki kaszy i prażymy ją równomiernie z każdej strony. Dodajemy stopniowo bulion, tak aby zakrywał kaszę i gotujemy aż kasza wchłonie całą objętość bulionu. Czynność powtarzamy, aż kasza będzie odpowiednio miękka. Dodajemy pieczarki i podsmażamy całość przez kilka minut.

Pietruszkę, marchewkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce mieszamy warzywa z pozostałą (1 szklanka) surową kaszą. Dodajemy jajka i przyprawiamy. Smak powinien być bardzo intensywny. Wszystko dokładnie mieszamy z przygotowaną wcześniej kaszą. Wykładamy do blaszki/naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut.

Pasztet doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło (prosto z piekarnika lub odsmażony później na patelni).

Smacznego!

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s