SZAKSZUKA czyli jajka gotowane w pomidorach

 

11667271_1383537375281077_3941382110913146914_n

Weekend bez jajek w pomidorach weekendem straconym ;)

Oj taaak! To zdecydowanie nasze i naszych gości ulubione śniadanie. W moim domu jajka pojawiły się dzięki mojemu mężowi…dosłownie! :) Jego tata serwował jemu i jego siostrom jajka na duszonych pomidorach z ulubionymi dodatkami: szynką, cebulą i szczypiorkiem. Odkąd zawitały u nas, wariacji na ich temat było już kilkanaście, a wszystkie równie pyszne. Wystarczy, że mamy w domu jajka i pomidory, a pozostałe składniki możemy, ale wcale nie musimy, wybrać wedle uznania lub dostępności w lodówce :). Koniecznie wypróbujcie!

Przetestowaliśmy dwie wersje: klasyczną z patelni i zapiekaną w kokilkach w piekarniku. Ze względu na konsystencję jajka (jajka w koszulce) jesteśmy fanami tej pierwszej, ale wypróbujcie obie wersje i sami wybierzcie :)

Dzisiaj jako dodatki królowały u nas: szpinak, szalotka i pieczarkami. Wyszło obłędnie!

PicsArt_11-15-11.34.46

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 400g pomidorów z puszki
  • 8 dużych pieczarek
  • 150g świeżego szpinaku
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekany czosnek i szalotki. Podsmażamy przez kilka minut. Dorzucamy szpinak i smażymy aż do zredukowania jego objętości. Pieczarki kroimy na grube plastry, dodajemy do szpinaku i smażymy jeszcze przez kilka minut. Kiedy składniki są gotowe dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż do zagotowania. Następnie zmniejszamy palnik, robimy cztery zagłębienia i w każde z nich wbijamy jajko, które następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię nakładamy pokrywkę i całość dusimy przez kilka minut, aż do ścięcia się białek (pilnujemy dokładnie tego momentu – żółtka powinny zachować odpowiednią, płyną konsystencję).

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

PicsArt_11-15-11.28.02

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s