Fondant czekoladowy z malinami

Fondant czekoladowy – bardzo podoba mi się ta spolszczona nazwa (z ang. lava cake). Brzmi elegancko i dostojnie, a taki właśnie jest ten deser. A jak dołożymy do tego banalnie proste wykonanie robi się idealnie :). Delikatne czekoladowe babeczki, chrupiące z zewnątrz i z rozpływającym się w ustach płynnym środkiem. Koniecznie musicie spróbować, a na pewno nie będzie to Wasz ostatni raz :)

PicsArt_11-13-11.41.13

Składniki (na 3 foremki):

  • 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 50g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 jajka
  • garść świeżych (lub mrożonych) malin

+ do wysmarowania foremek: łyżeczka masła i łyżeczką mąki

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Foremki smarujemy masłem i posypujemy dokładnie mąką. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej (podgrzewamy na niewielkim palniku). Jajka ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodajemy syrop z agawy i miksujemy jeszcze przez kilkanaście sekund. Dodajemy mąkę i całość delikatnie mieszamy. Wlewamy przestudzoną czekoladę i całość miksujemy na małych obrotach do połączenia się wszystkich składników. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanych foremek i wstawiamy je do piekarnika. Maliny blendujemy do uzyskania musu.

Babeczki pieczemy 9 minut. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i po ok. 2-3 minutach delikatnie wyciągamy z foremek. Podajemy z musem z malin.

Smacznego!

12250069_1169380159742827_116502846732971841_n

Reklamy

2 thoughts on “Fondant czekoladowy z malinami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s