Jaglane muffinki marchewkowo-pomarańczowe

Mocno aromatyczne. Odpowiednio wilgotne. Smaczne i słodkie.

Po prostu idealne :)

PicsArt_11-01-10.02.31

Składniki (na ok. 24 sztuki)

  • 0.5 kg marchewki
  • 2 pomarańcze
  • 500g mąki jaglanej
  • 150g oleju kokosowego
  • 200ml mleka
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150ml syropu z agawy

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.

W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.

W drugim naczyniu ubijamy jajka na puszysta masę. Dodajemy jogurt naturalny, olej kokosowy, syrop z agawy, sok z pomarańczy i laskę wanilii. Całość miksujemy aż do połączenia się składników.

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do niej suche i mokre składniki i całość mieszamy łyżką (masa nie musi być jednolita).

Masę nakładamy do foremek (używamy formy do muffinek wyłożonej papilotkami lub foremek silikonowych) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego!

PicsArt_11-01-08.41.16 PicsArt_11-01-08.43.47

*uwaga: znikają w niewyjaśnionych okolicznościach :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s