Idealnie puszysty, smakuje jak doskonały biszkopt, ale do jego wykonania będzie potrzebna jedynie..patelnia :)
Uwielbiam figi, a połączenie ich z czekoladowym puszystym spodem, sprawiło, że moje śnidanie było niezwykle smaczne. Baaaardzo polecam!
Składniki
- 3 duże jajka (w temparaturze pokojowej)
- 2 łyżki syropu z agawy
- 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/4 czekolady gorzkiej min. 70% kakao
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 świeże figi
- szczypta soli
Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Odzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy syrop z agawy i całość delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy żółtka i mąkę, dalej delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy czekoladę.
Na patelni (23 cm) roztapiamy łyżeczkę masła klarowanego. Wylewamy masę. Smażymy na średniej mocy ok. 5 minut, następnie obracamy (do pomocy można użyć talerza, zsuwając na niego omlet i obracając) i smażymy kolejne 3 minuty.
Podajemy ze świeżymi figami.
Smacznego!
Wyglada pysznie! szkoda tylko, ze nie przepadam za figami i nie rozumiem zachwytow nad nimi :p
PolubieniePolubienie
można użyć dowolnych owoców :)
ja figi uwielbiam! odpowiednio dojrzałe smakują wybornie :)
PolubieniePolubienie