Puszysty omlet czekoladowy z figami

Idealnie puszysty, smakuje jak doskonały biszkopt, ale do jego wykonania będzie potrzebna jedynie..patelnia :)

Uwielbiam figi, a połączenie ich z czekoladowym puszystym spodem, sprawiło, że moje śnidanie było niezwykle smaczne. Baaaardzo polecam!

2

Składniki

  • 3 duże jajka (w temparaturze pokojowej)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/4 czekolady gorzkiej min. 70% kakao
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 świeże figi
  • szczypta soli3

 

Przygotowanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

Odzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy syrop z agawy i całość delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy żółtka i mąkę, dalej delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy czekoladę.

Na patelni (23 cm) roztapiamy łyżeczkę masła klarowanego. Wylewamy masę. Smażymy na średniej mocy ok. 5 minut, następnie obracamy (do pomocy można użyć talerza, zsuwając na niego omlet i obracając) i smażymy kolejne 3 minuty.

Podajemy ze świeżymi figami.

Smacznego!

12167434_1153825527964957_916061150_n

 

 

2 komentarze Dodaj własny

  1. Ruda A. pisze:

    Wyglada pysznie! szkoda tylko, ze nie przepadam za figami i nie rozumiem zachwytow nad nimi :p

    Polubienie

    1. twarda pisze:

      można użyć dowolnych owoców :)
      ja figi uwielbiam! odpowiednio dojrzałe smakują wybornie :)

      Polubienie

Dodaj komentarz