Orkiszowe muffiny bananowe z makiem, czekoladą i słonecznikiem

Uwielbiam muffiny, babeczki i inne „małe” słodkości :)

Dieta „nieco” ograniczyła możliwość ich konsumowania w nieograniczonym zakresie. Ale od czasu do czasu pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa i eksperymentuję szukając odpowiednich zamienników „niedozwolonych” produktów. Tak powstały też poniższe muffiny bananowe z dodatkiem słonecznika, maku i czekolady. Myślę, że zasmakują nawet chudzielcom, co to zamienników szukać nie muszą :).

5

Składniki (na ok. 12-15 szt.):

  • 1.5szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 3 dojrzałe banany (średniej wielkości)
  • 1 jajko
  • 180g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maki
  • 4 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 50g gorzkiej czekolady min. 70% kakao

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Banany rozgniatamy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy jogurt, olej kokosowy, syrop z agawy, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy mak, słonecznik i posiekaną czekoladą. Mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto nakładamy do silikonowych foremek lub używamy blachy do muffinek wyłożonej papilotkami.

Pieczemy ok. 25 minut, aż do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Smacznego!

4    *6

*uwaga: znikają w niewyjaśnionych okolicznościach :)

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s