Orkiszowy chlebek bananowo-kokosowy

Idealnie puszysty.

Lekki, pomimo użycia pełnoziarnistej mąki orkiszowej.

Odpowiednio wilgotny.

Po prostu doskonały!

PicsArt_1440768641087

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki orkiszowej (typ 1850)
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 szkl. syropu z agawy

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.

W misce rozgniatamy banany. Olej kokosowy podgrzewamy w rondelku, aż do jego rozpuszczenia, studzimy. Do bananów dodajemy ubite jajko, a następnie pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z sodą, syrop z agawy i przestudzony olej kokosowy. Całość mieszamy łyżką (nie ma konieczności używania miksera).

Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka)

Smacznego!

PicsArt_1441204876050

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s