Amarantusowo-jaglane trufle z masłem orzechowym i bananami

Czy dieta oznacza tylko wyrzeczenia? Absolutnie NIE!

Odpowiednie połączenie składników sprawiają, że możemy wyczarować doskonałe desery, po których nie będziemy mieć żadnych wyrzutów sumienia. Pałaszujcie więc ze smakiem! :)

trufle1

Składniki (na ok. 20 szt.)

  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 szkl. wiórek kokosowych do obtoczenia
  • 2 łyżki masła orzechowego (u mnie Primavika, bez cukru i soli)
  • 2 łyźki syropu z agawy

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy kaszę i gotujemy aż kasza wchłonie całą zawartość. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy rozgniecione banany, syrop z agawy, amarantus i masło orzechowe. Całość blendujemy na gładką masę, którą następnie chłodzimy przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu formujemy kuleczki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

Ukladamy  w mini papilotkach i chłodzimy w lodówce przez kolejną godzinę.

Smacznego!

trufle2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s