Serniczki waniliowo-porzeczkowe na zimno

Idealne na letnie upały, banalnie proste w wykonaniu, niskokaloryczne i co najważniejsze PYSZNE!

Waniliowa część doskonale kompnuje się z lekko kwaśną częścią porzeczkową.

Polecam, zwłaszcza tym przebywającym ciągle na diecie :)

PicsArt_1437814522228

Składniki (na ok. 6 szt.):

  • 1kg twarogu sernikowego (u mnie President, 4% tłuszczu)
  • 200g jogurtu naturalnego greckiego light
  • 2 czubate łyżki fruktozy (najelpiej zmielonej)
  • 250g czerwonych porzeczek
  • 2 łyzki żelatyny + ok. 10 łyżek wrzątku do jej rozpuszczenia
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Twaróg miksujemy z fruktozą, dodajemy jogurt i całość ponownie miksujemy. We wrzątku rozpuszczamy  żelatynę i dodajemy do masy dokładnie mieszając (nie może być grudek).

Masę dzielimy na 3 części w proporcji 1:2. Do większej (2/3) dodajemy ziarna wanilii i mieszamy. Do mniejszej części (1/3) dodajemy wymyte i pozbyte szypułek porzeczki. Miksujemy aż do całkowitego połączenia się owoców z masą serową. Do pucharków/foremek/szklanek do 2/3 wysokości nakładamy waniliową masę, następnie dopełniamy porzeczkową.

Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Smacznego!

PicsArt_1437806554183

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s