Pancakes z mąki orzechowej

O pancakes pisałam już kilkukrotnie. Uwielbiane przeze mnie są częstym gościem podczas moich weekendowych śniadań. Więc kiedy i tym razem zastanawiałam się, na co wykorzystam ostatnie 100g mąki orzechowej, wybór był bardzo prosty :)

Aromatyczne, puszyste, idealne…

PicsArt_1437905910873

Składniki (na ok. 8 szt.):

  • 100g mąki orzechowej arachidowej
  • 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 1 jajko
  • 100ml mleka 0.5% tł.
  • 160g jogurtu naturalnego greckiego light
  • 30g stewii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kostek czekolady min. 70% kakao

Przygotowanie:

Jajko ubijamy ze stewią na puszystą masę. Dodajemy jogurt, mleko i chwilę miksujemy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem z pozostałymi składnikami miksujemy przez kilka minut, aż do całkowitego połączenia się składników.

Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię teflonową (bez tłuszczu) i smażymy na niewielkiej mocy. Jak na powierzchni pojawiają się bąbelki obracamy placuszki na drugą stronę i smażymy 2-3 minuty. Placuszki podajemy z posiekaną czekoladą.

Smacznego!

PicsArt_1437929978648

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s