Pęczotto z papryką i prażonymi orzechami

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

O moich zmaganiach konkursowych mogliście przeczytać już nieco wcześniej. Przepis na finałowe danie bardzo długo czekał na odtworzenie, ale kiedy już to się udało, jestem pewna, że na stałe zagości w moim menu. Nigdy wcześniej nie pomyślałabym o takim połaczeniu składników, więc tym bardziej się cieszę, że właśnie takie połączenie wylosowałam. Papryka doskonale odnalazła się w towarzystwie prażonych orzechów, pietruszki i sera Lazur. Myślę, że pęczotto z róznymi dodatkami będzie częstym gościem na moim blogu :)

Baaaaardzo polecam!

pęczotto

Składniki (dla 2-4 osób):

  • 100g kaszy pęczak
  • 2 szalotki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 80g orzechów laskowych
  • 50g sera Bursztyn
  • 50g sera pleśniowego Lazur
  • pęczek pietruszki
  • bulion do podlewania kaszy
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Paprykę należy pozbawić skórki. Opalamy ją nad palnikiem (nabitą w całości na widelec) lub grillujemy w piekarniku. Studzimy i obieramy ze skóry. Pozbywamy się gniazd nasiennych i drobno kroimy.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na blaszkę wysypujemy orzechy, wkładamy do piekarnika i prażymy przez kilkanaście minut, aż orzechy ściemnieją, a skórka zacznie pękać. Studzimy. Obieramy ze skórek pocierając w palcach. Kroimy na połówki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szalotkę drobno siekamy i podsmażamy przez kilka minut aż do zarumieniania. Dodajemy suchą kaszę i podsmażamy co chwilę mieszając, tak aby kasza równomiernie zezłociła się z każdej strony.

Dolewamy bulion w ilości zakrywającej całą kaszę. Zostawiamy na niewielkim palniku i gotujemy, aż kasza wchłonie całą zawartość bulionu. Czynność powtarzamy, dolewając kilkukrotnie bulion, aż kasza będzie odpowiednio miękka.

Dodajemy paprykę i całość podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku.

Do tak przygotowanej kaszy z papryką dodajemy masło i starty na drobnej tarce ser Bursztyn. Smażymy do czasu połączenia się składników. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i orzechy (zostawiając odrobinę do dekoracji); całość mieszamy.

Pęczotto podajemy na gorąco, posypane odrobiną natki pietruszki, pokruszonym bursztynem i orzechami.

Smacznego!

Ps. Jeśli zamierzamy podawać pęczotto później (odgrzane) to przygotwujemy je do momentu przed dodaniem masła i sera Bursztyn. Te czynności powinny byc wykonane „na świeżo” tuz przed podaniem na stół.

 

pęczotto1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s