Orkiszowe muffiny czekoladowo-buraczane z borówkami

Czekolada i buraki ?

Czemu nie :). Uwielbiam eksperymentować z takimi połączeniami! Nie ukrywam, że nie wszystkie próby kończą się spektakularnym sukcesem, ale tym razem był to strzał w 10.!

Smak buraka jest właściwie niewyczuwalny (nikt po spróbowaniu nie zgadł co jest tajemniczym składnikiem :P),a  dzięki niemu muffiny sa wilgotne i pewnie długo zachowałaby świeżośc, gdyby im na to pozwolono :) !

PicsArt_1437675378340

Składniki (na ok. 12 szt.):

  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 500g ugotowanych buraków
  • 100g czekolady gorzkiej min. 70% kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g stewii
  • 100ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 jajka
  • 50ml oleju kokosowego
  • 250g borówek

Przygotowanie:

Buraki gotujemy w skórkach, aż będą całkowicie miękkie. Studzimy je, obieramy i blendujemy na gładką masę.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i stewię, w drugiej ubijamy jajka na puszystą masę, dodajemy jogurt, olej kokosowy, zblendowane buraki i czekoladę; całość mieszamy.

Wsypujemy suche składniki do mokrych i całość mieszamy, aż do połaczenia się składników (masa nie musi być całkowicie gładka). Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy masę do 3/4 wysokości foremki.

Pieczemy ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika, muffiny studzimy na kratce.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s