Muffiny pełnoziarniste z porzeczkami

Porzeczki.

Nigdy nie byłam ich największą fanką. Ale tak ładnie uśmiechały się do mnie z półki w warzywniaku, że  postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę :)

Odczarowane wracają, w pysznych orkiszowych muffinkach. Polecam!

muffiny

Składniki (na ok. 12 sztuk):

  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 100ml oleju kokosowego
  • 2 jajka (lub 2 dojrzałe banany)
  • 200g porzeczek czerwonych
  • 150ml mleka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g stewii

Przygotowanie:

W jednej misce ubijamy jajka na puszystą masę. Dodajemy olej i mleko, całość miksujemy przez 2 minuty.

Do drugiej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i stewię. Dokładnie mieszamy. Dodajemy składniki mokre i całość łączymy (masa nie powinna mieć idealnej konsystencji). Dodajemy umyte wcześniej, oczyszczone porzeczki i całość delikatnie mieszamy.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Blachę na muffiny wykładamy papilotkami (możemy tez skorzystac z silikonowych foremek). Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek.

Muffinki pieczemy ok. 20 minut (do suchego patyczka); studzimy na kratce.

Smacznego!

muffiny1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s