Owoce pod żytnią kruszonką

Powstały „z konieczności” zastąpienia ulubionego crumble z klasyczną kruszonką migdałową z masła…

Równie doskonałe. Idealne na długie weekendowe śniadania na tarasie.

Tak właśnie smakuje lato! Polecam!

owsianka

Składniki (na 4 porcje):

  • 250g malin
  • 250g czereśni
  • 4 bardzo dojrzałe morele
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyzki fruktozy
  • 1.5 szklanki płatków żytnich
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Formę do tarty (lub inne naczynie żaroodporne) smarujemy delikatnie masłem. Układamy owoce: wydrylowane czereśnie, maliny i morele pokrojone na „ósemki”. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy połową fruktozy.

owsianka1W malakserze rozdrabniamy płatki, dodajemy pozostałą część fruktozy i olej kokosowy. Mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników. Owoce posypujemy powstałą kruszonką.

Całość zapiekamy ok. 20 minut, aż do zarumienia się. Spożywamy na ciepło.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s