Ciastka z mąki orzechowej

Odkąd jestem na diecie staram się szukać doskonałych rozwiązań i zamienników, tak aby dieta nie była jednym wielkim ograniczeniem. Przecież nawet najtwardszych (nawet tych urodzonych pod odpowiednim nazwiskiem :) ) dopada czasami ochota na coś słodkiego.

A do tego, przekonałam się o tym już jakiś czas temu, że nocna pora i wkurzenie na męża sprzyjają powstawaniu najlepszych wypieków :)

Do wypieku tych ciastek użyłam mąki orzechowej (100% orzechów arachidowych), na którą przypadkowo (i to w super cenie!) trafiłam w…Auchan. Mąka ta jest dobrym składnikiem diety – polecana ludziom aktywnym, jako doskonałe żródło białka, tłuszczu, a także błonnika, cynku, fosforu i witamin z grupy B.

Zatem do dzieła :)

ciastka

Składniki:

  • 250g mąki orzechowej
  • 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 100g oleju kokosowego
  • 6 łyżek chudego mleka
  • 30g stewii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy aż do połączenia wszystkich składników. Ciasto może się lekko kleić, dlatego przy zagniataniu dobrze opruszyć ręcę mąką orkiszową.

Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy je na stolnicę opruszoną mąką orkiszową i wałkujemy (wałek również można opruszyć, jeśli ciasto będzie zbyt „klejące”) na grubość ok. 5mm.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Stempelkami wykrawamy ciastka i układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam silikonowych stempleków z Duki – doskonale się sprawdzają.

stempelki.

Ciastka pieczemy ok 12-15 minut (aż będą rumiane).

Smacznego!

ciastka1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s