Orkiszowe bajgle

Po sympatycznej i smacznej wizycie w Cental Café z moją najfajniejszą uczennicą J.  :) przy niezwykle pysznych bajglach z wyjątkowymi dodatkami, postanowiłam, że odkurzę mój przepis na bajgle z musem dyniowym i przygotuję je tym razem w wersji wytrawanej.

Oczywiście dieta rządzi się swoimi prawami, dlatego też mąką została zamieniona na zdrowszą,a przepis nieco zmodyfikowany.

Wyszło pysznie! Polecam :)

bajgle

Składniki (na ok. 10 szt.):

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 żółtka
  • 200ml ciepłej wody
  • 50g drożdży
  • 1 łyżeczka fruktozy
  • łyżeczka soli
  • do posypania: sezam, mak, płatki owsiane

Nadzienie:

  • 200g świeżego szpinaku
  • łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 70g sera feta
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 100g sera cheddar

Przygotowania:

Drożdże wraz z fruktozą rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn i wyrabiamy na gładką masę. Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 45min), aż do podwojenia swojej objętości. Ponownie zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30min).

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu).

Zagotowujemy w dużym garnku wodę. Dzielimy ciasto na 10 równych części i z każdej formujemy bajgiel. Wrzucamy kolejno po 2-3 szt. na wrzącą wodę i obgotowujemy z każdej strony po ok. 1 minucie. Po obgotowaniu wykładamy bajgle na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, smarujemy każdego bajgla rozbełtanymi żółtkami i posypujemy ulubionymi dodatkami.

Pieczemy ok. 30 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.

Przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i podsmażamy na nim dwa ząbki czosnku (w całości). Wrzucamy szpinak, solimy i smażymy przez kilka minut aż do zredukowania. Wyjmujemy czosnek.

Do wystudzonego szpinaku dodajemy pokruszoną fetę. Całość mieszamy.

Bajgle kroimy wzdłuż układamy na nich szpinak z fetą, plasterki pomidora bez skórki oraz kawałki sera cheddar.

bajgle1

Bajgle składamy i wkładamy ponownie do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści. Bajgle podajemy na ciepło.

Smacznego

bajgle3 bajgle2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s