Makaron zapiekany ze szpinakiem, cukinią, ricottą i tymiankiem

Uwielbiam makarony! Pod każdą postacią.

Niestety będąc na diecie staram się je ograniczać, ale w tym tygodniu zaszalałam! 

i to…dwukrotnie :)

Przeszukując kuchenne szuflady w poszukiwaniu pomysłów na niedzielny obiad natknęłam się na ostatnią paczuszkę włoskiego makaronu, a inspiracją do takiego połączenia składników był przepis z mojego ulubionego bloga: http://www.kwestiasmaku.com

I wspomnienia wróciły…

Chcę do Włoch!  Do słońca, pięknych widoków, pysznego jedzenia :(

Och! Jak ja tęsknię za poprzednimi wakacjami! Bardzo tęsknię :(

lasagne

Składniki (dla 4 osób):

  • 12 płatów lasagne (u mnie szpinakowa)
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 duża cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 250g ricotty
  • 100g parmezanu
  • 1 żółtko
  • 4 duże pomidory
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • suszone oregano i bazylia
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 150g mozzarelli

Przygotowanie:

Umytą cukinię (razem ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy dwa (zgniecione) ząki czosnku. Po chwili dodajemy cukinię i posiekany szpinak. Całość podsmażamy przez kilka minut i ściągamy z palnika. Wyciągamy czosnek i wyciskamy go. Po wystudzeniu dodajemy ricottę, świeży tymianek, żółtko i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników.

Przygotowujemy makaron. Do lekko osolonej zagotowanej wody wkładamy pojedynczo płaty lasagne. Gotujemy je na małym ogniu około minuty (aż zmiękną i będzie można zawinąc w nich farsz).

Sos: do rondelka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Pomidory pażymy, obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd i drobno pokrojone wrzucamy do garnka z szalotką. Smażymy tak długo, aż uzyskamy gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Naczynie żaroodporne smarujemy łyżeczką masła. Układamy w nim roladki (łączeniem do dołu) i zalewamy sosem pomidorowym. Układamy pokrojoną mozzarellę, posypujemy solą, pieprzem i bazylią i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s