Chrupiące warzywa z popcornem z kaszy gryczanej

Rewelacyjna propozycja podania ulubionych warzyw.

Odkrycie kulinarnych warsztatów z Andrzejem Polanem, w których miałam przyjemność brać udział.

Koniecznie musicie spróbować!

warzywa1

Składniki (dla 2 osób):

  • mała główka kalfiora
  • pęczek szparagów zielonych
  • 2 pomidory śliwkowe
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 pęczek botwinki
  • 500g fasolki szparagowej żółtej
  • 50g kaszy gryczanej
  • 4 łyżki syropu z czarnego bzu
  • olej
  • masło klarowane

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Kalafior dzielimy na różyczki i przekrajamy na połówki. Odcinamy jeden koniec fasolki szparagowej (ten od strony gałązki, na której rosła fasolka). Odcinamy zdrewaniałe końce szparagów i obieramy je delikatnie z włókien. Botwinkę razem z liścmi kroimy wzdłuż na połówki (większe – na ćwiartki). Pomidory kroimy na ósemki, ogórki na większe kawałki.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kolejno warzywa aż do ich zarumienienia: kalafior (układając go płaską częścią na patelni), następnie fasolkę, szparagi, na koniec buraczki z botwinką.

Obsmażone warzywa odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut.

Do pozostałego na patelni masła i soku z botwinki dodajemy syrop z czarnego bzu.

Przygotowujemy popcorn z kaszy. Rozgrzewamy w rondelku olej. Na sitko wsypujemy po kilka/kilkanaście zairen kaszy i zanurzamy je w rogrzanym oleju. Po kilku sekundach (jak ziarenka popękają), wyciągamy sitko i wysypujemy zawartość na talerz wyłożony ręcznkiem papierowym.

Warzywa układamy na talerzu, dodajemy pomidory i ogórki. Polewamy wszystko sosem powstałym z masła, soku z buraków i soku z czarnego bzu oraz posypujemy popcornem z kaszy.

Warzywa idealnie pasują jako dodatek do dania głównego (mięsa/ryb), ale równie dobrze sprawdzą się jako samodzielne danie.

Nastepnym razem zostaną wypróbowane z jajkiem sadzonym lub jajkiem w koszulce, ale tym razem chciałam idealnie odwtorzyć wspomnienie warsztatowych smaków :)

Smacznego!

Reklamy

One thought on “Chrupiące warzywa z popcornem z kaszy gryczanej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s