Pełnoziarnista tarta z rabarbarem

RABARABAR

Smak dzieciństwa: kwaśny kompot z „fusami” i łodygi maczane w cukrze :)

Po 1.5-godzinnych rozmyślaniach na treningu, co zrobić z tymi kilogramami zalegającymi w lodówce, zachowując przy tym zdrowy (dietowy!) rozsądek, dzisiaj został poznany na nowo, odczarowany. Idealnie komponuje się z kruchym, słodkim, pełnoziarnistym spodem.

rabarbar

Składniki (na 2 tarty o średnicy 25cm):

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 1850
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki fruktozy

NADZIENIE:

  • 600g rabarbaru
  • 3 łyżki tapioki
  • 4 łyżki fruktozy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 laska wanilii
  • zmielona fruktoza do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę; robimy dołek, w który wbijamy jajka. Dodajemy posiekane zimne masło, sól, fruktozę i energicznie rozcierając w palcach zagniatamy. Formujemy dwie kule jednakowej wielkości i wkładamy ciasto do zamrażalnika na ok. 15 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Zasypujemy frukt. Dodajemy wanilię i tapiokę. Całość mieszamy.

Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia. Przekładamy całość na blachę. Na środku, zostawiając odstęp ok 4 cm od brzegu, układamy rabarbar. Boki zawijamy do środka.

Tartę pieczemy ok. 30 minut, aż ciasto się mocno zarumieni.

Te same czynności powtarzamy z druga tartą.

Ciasto podajemy posypane „cukrem pudrem” (zmielona fruktoza).

Smacznego!

Reklamy

2 thoughts on “Pełnoziarnista tarta z rabarbarem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s