„Oczami Mistrza i Przyjaciół”

Chciałabym Wam kogoś przedstawić…Ludzi wyjątkowych, którzy zrealizowali marzenie kolejnego wyjątkowego i wielkiego Człowieka , który sam nie zdążył tego zrobić…

Lesław Kołodziej – tato mojej koleżanki Agaty – wybitny szef kuchni z Wrocławia, legenda polskiej gastronomii. Odszedł od nas 14.11.2013 roku.

„Swoją prawie czterdziestoletnią przygodę ze sztuką kulinarną rozpoczął w Hotelu Monopol we Wrocławiu. Już kilka lat później został najmłodszym szefem kuchni w tym mieście, mając zaledwie 24 lata kierował kuchnią we wrocławskim Novotelu, gdzie spędził większość swojej zawodowej kariery. Dzięki swoim umiejętnościom, wiedzy i kreatywności, kuchnia Novotelu szybko zyskała doskonałą opinię wśród znawców i hotelowych gości. Szef kuchni nie spoczął jednak na laurach i przez lata nieustannie dążył do rozwoju umiejętności swoich, jak i całego swojego zespołu. Profesjonalizm i dążenie do celu zaowocowały trwałym zapisaniem się kuchni Novotelu, wśród najciekawszych kulinarnie miejsc Wrocławia. Po ponad dwóch dekadach owocnej pracy obfitującej 
w wiele sukcesów przyszła pora na nowe wyzwania, które miały zapewnić objęcie stanowiska szefa kuchni w nowo otwieranym Art Hotelu we Wrocławiu. Lesław Kołodziej  potwierdzał swoje kompetencje, zaangażowanie i wielkie serce na każdym kroku wykonywanej przez siebie pracy.

Przez lata swojej kariery dzielił się doświadczeniem z podwładnymi, współpracownikami oraz innymi szefami kuchni, a także uczniami szkół gastronomicznych. Wielokrotnie prowadził pokazy i udzielał wskazówek młodym kucharzom. Jego uczniowie z powodzeniem realizują wskazówki swojego mentora w uznanych restauracjach w kraju i za granicą.

Talent i umiejętności kulinarne Leszka Kołodzieja wielokrotnie były doceniane, między innymi w 1989 roku  przez samego Paula Bocuse’a podczas prezentacji kuchni polskiej w Lyonie, Radę Kulinarną Serbii, Kancelarię Prezydenta RP oraz Ambasady Polskie w Europie.

Był jednym z członków założycieli Dolnośląskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, jak również wieloletnim wiceprezesem tego Stowarzyszenia. Był członkiem Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli oraz działaczem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni 
i Cukierni. Był członkiem jury w następujących konkursach: polskiej edycji Księgi Rekordów Guinnessa, turnieju kulinarnego Rycerski Kociołek w Baranowie Sandomierskim, konkursu Tur-Gastro-Hotel, festiwalu kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet”, Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej w Baranowie Sandomierskim. Ponadto Leszek Kołodziej był zapraszany do udziału w wielu wydarzeniach gastronomicznych w kraju i za granicą, m.in. EuroGastro, Wielkopolskie Igraszki Kulinarne, Kulinarny Zlot Orłów w Szczawnie Zdroju, Konkurs Kulinarny im. Andrzeja Białkowskiego, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, Dworzysko Country w Szczawnie Zdroju oraz prezentacja kuchni polskiej w Lyonie, Rzymie i Pradze. Lesław Kołodziej jako uznany mistrz kulinarny był wielokrotnie zapraszany do organizacji bankietów i przyjęć dla ważnych osobistości świata polityki 
i kultury w kraju i za granicą.

Specjalnością Leszka Kołodzieja była tradycyjna kuchnia polska. Dzięki swojej kreatywności potrafił prezentować ją w nowoczesnych i, nie rzadko, zaskakujących odsłonach. (…)” //www.papaja.pl

Tato Agaty jak każdy z nas miał marzenia, a wśród nich było wydanie własnej książki. Niestety choroba uniemożliwiła mu to. Ale rodzina (pod przewodnictwem syna Łukasza), przyjaciele i uczniowie, wyjątkowi ludzie o których napisałam na wstępie, stanęli na wysokości zadania – zaraz po śmierci Pana Lesława postanowili zrealizować jego marzenia o książce. 25 pierwszych stron dotyczyć będzie barwnego, usianego sukcesami zawodowymi, pełnego pokory i pełnego humoru życia samego „Mistrza Leszka”, kolejne 200 stron będą  to przepisy około 15 kucharzy w tym syna,  Łukasza Kołodzieja.

Tak jak chciał tato Agaty, przepisy będą nawiązywały do staropolskiej kuchni w nowszej wersji. 

Oficjalna prezentacja książki będzie miała miejsce 5-6 czerwca, podczas festiwalu Wrocław Europa na Widelcu.

Cały dochód ze sprzedaży książki będzie przekazany na fundację Jolanty Kwiaśniewskiej.

Więcej informacji jak i wszystkie aktualności znajdziecie na:

http://www.facebook.com/pages/Oczami-Mistrza-i-Przyjaci%C3%B3%C5%82/1571692713106485?fref=t

„Był to kucharz nad kucharze, wszyscy uczestnicy tego spontanicznego zrywu, którego efektem jest ta książka, dają na to parol,czyli ręczą zawodowym honorem. Był znany i ceniony w całej gastronomicznej branży, przez wszystkich kolegów po fachu.
I to właśnie oni, pod przewodnictwem Jego syna, Łukasza Kołodzieja, który na potrzeby tej książki przygotował dania według receptur Ojca, składają tutaj hołd wybitnemu szefowi kuchni – tytułowemu Mistrzowi – prezentując współczesną kuchnię polską
tak, jak On ją widział.

ksiazka

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s