Frittaty ze szparagami

W związku z tym, że sezon szparagowy jest bardzo krótki, jak tylko nadejdzie staram się w pełni z niego korzystać! Jestem zwolenniczką zielonych szparagów, chociaż wiele bym zrobiła za krem z białych, ale moja wyobraźnia nie wypracowała jeszcze przepisu idealnego!

Dzisiaj podzielę się za to z Wami idealnym przepisem na bardzo szybkie i proste śniadanie. Wystarczą jajka, szparagi, odrobina parmezanu i ulubione zioła!

PicsArt_1431869617414

Składniki (na 2 porcje):

  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 duże jaja
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól, pieprz, świeży estragon

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

W misce ubijamy trzepaczką jajka. Dodajemy parmezan, sól, pieprz i posiekany estragon. Całość mieszamy.

Szparagi płuczemy pod zimną wodą. Odłamujemy zdrewniałe końce. Delikatnie je obieramy. Kroimy w drobną kostkę (pozostawiając główki) i dodajemy do masy jajecznej.

Kokilki smarujemy masłem, wlewamy masę, a na wierzchu układy odcięte wcześniej główki szparagów.

Całość zapiekamy ok, 20 minut. Frittaty smakują  dobrze zarówno na ciepło jak i zimno np. jako przekąska/II śniadanie do pracy.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s