Brownie z kaszy jaglanej

Kontynuacją przygody z „kaszowym” konkursem jest brownie z kaszy jaglanej.

„Ciężkie”, mocno czekoladowe z pewnością zachwyci zachwyci każdego!

 

brownie

Składniki (na keksówkę):

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 5 dużych jajek
  • 250ml śmietany kremówki
  • 200g czekolady gorzkiej (min.70% kakao)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50ml oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) – lub ksylitol
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarniki to temperatury 190 stopni.

W garnuszku zagotowujemy 0.5l wody z dodtakiem soli. Wrzucamy kaszę i całośc doprowadzamy do wrzenia, a następnie na małym ogniu gotujemy kaszę (od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła) aż do całkowitego odparowania wody.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej; po jej rzopuszczeniu dodajemy kremówke i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ostudzoną kaszę blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, cukier, olej, sodę, proszek do pieczenia. Miksujemy przez kilka minut. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i całość mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników.

Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s