Placuszki z kaszy jęczmiennej z sosem szparagowym, przekładane polędwiczkami z dorsza

Zachciało mi się udziału w „kaszowym” konkursie i tym sposobem spędziłam całą niedzielę w kuchni z kaszą :)

Powstały dwa dania: obiadowe i deserowe, a z racji tego, że nie umiałam się zdecydować, które z nich trafi na konkurs (niestety mogło trafić tylko jedno), wyboru dokonał mój szanowny małżonek :)

Widocznie obiad smakował mu bardziej :))

kasza

Składniki (dla 2 osób):

  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki zmielonych otrąb owsianych
  • pęczek natki pietruszki
  • szalotka
  • 3 łyżeczki masła
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • 200ml śmietany kremówki
  • oliwa do wysmarowania naczynia/smażenia placków
  • 4 polędwiczki z dorsza
  • łyżka musztardy dijon
  • sok z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz, kolendra, oregano

 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie dłużej niż jest to zalecane na opakowaniu (ok. 30 min.). Po wystygnięciu dodajemy jajko, zmielone otręby, posiekaną pietruszkę i podsmażoną na łyżeczce masła szalotkę.

Przyprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Szparagi cieniutko obieramy, odłamujemy zdrewniałe końce, płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy ok. 30min (aż końce będą miękkie) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła i cukru.

Na łyżeczce masła podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy wino i smażymy przez kilka minut, aż do częściowego odparowania. Dodajemy kremówkę i gotujemy aż całość zgęstnieje.

Przestudzone szparagi kroimy w kostkę; główki zostawiamy  do przyozdobienia.

Wrzucamy do misy blendera i dodajemy wcześniej przygotowaną cebulkę z winem i kremówką. Całość miksujemy na gładki sos.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Polędwiczki z dorsza osuszamy, przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, smarujemy musztardą i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i pieczemy ok. 30 minut.

Wcześniej przygotowaną masę wyciągamy z lodówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę i nakładamy łyżką masę, formując okrągłe placki. Smażymy z obu stron aż do zarumienienia.

Na talerzu układamy placek, polewamy sosem szparagowym, na to układamy upieczone polędwiczki, przykrywamy kolejnym plackiem, polewamy ponownie sosem; całość dekorujemy główkami szparagów.

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s