Amarantusowe ciasteczka z bananem i ziarnami

Amarantus.

Ekspandowane ziarno tego zboża jest idealnym dodatkiem do zup mlecznych, jogurtów, deserów, wypieków, warzyw i mięs, a także, w czystej postaci, jako przekąska w ciągu dnia.

„Zboże przyszłości”. Na pewno na stałe zagości w mojej kuchni.

Dzisiaj w formie niezwykle prostych do przygotowania ciasteczek z nasionami dyni, słonecznika i pinii. Pycha!

ciasteczka

Składniki (na ok. 8 szt. o średnicy 7cm):

  • 50g amarantusa ekspandowanego
  • 150g banana
  • 1 duże jajko
  • 100g ziaren (słonecznik, dynia i pinii)

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu).

W misce dokładnie rozgniatamy widelcem banana, dodajemy pozostałe skłądniki i całość dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i dużą łyżką nakładamy ciasto formując okrągłe ciasta o wysokości kilku milimetrów. Można użyć w tym celu pierścieni metalowych, wtedy ciastka będą miały jednakową średnicę.

Tak przygotowaną blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut, aż ciastka ładnie się zarumienią.

Ciastka studzimy na kratce przez kilkanaście minut,

Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze w 100g ciastek (ok. 3 sztuki):

B/W/T:  15.8g/31g/20.7g ; KCAL:  378

0

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s