Jogurtowe pancakes z mąki ryżowej

Wariacji na słodkie placuszkowe śniadania pojawi się na moim blogu całe mnóstwo.

Kto z nas nie lubi długich śniadań, jedzonych w dobrym towarzystwie :)

A słodkie pancakes właśnie z tym mi się kojarzą

….z długimi, leniwymi, niedzielnymi śniadaniami :)

WP_20141207_041aaa

Składniki:

  • 0.75 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 400g gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • płatki migdałowe i maliny do dekoracji (można śmiało użyć innych owoców)

Przygotowanie:

Do miski wlewamy jogurt, jajka i roztopione masło. Całość miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników. W osobnej misce mieszamy mąkę ryżową z sodą i dodajemy do masy jogurtowej. Całość miksujemy przez ok. 2 minuty. Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem przy pomocy pędzelka, nakładamy łyżką ciasto – po 3-4 placki w niewielkich odstępach. Smażymy na niewielkim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony.

Podajemy z uprażonymi płatkami migdałowymi i ulubionymi owocami.

Smacznego!

WP_20141207_061aaa

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s