Naleśniki z mąki ryżowej, na mleku kokosowym z musem pomarańczowym i cynamonem

Kolejna zdrowsza wersja naleśników…lekka, ale bardzo sycąca!

WP_20141221_010a

Składniki:

  • 150g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • puszka (400ml) mleka kokosowego
  • 3 łyżki fruktozy (bądź cukru)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 pomarańcze
  • 0.5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę (uwaga, by ich nie „przebić”). W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe, aż do całkowitego rozpuszczenia. Ściągamy z palnika. Po przestudzeniu przelewamy do miski. Dodajemy żółtka, fruktozę i miksujemy na gładką masą. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką, aż do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy na ok. 30 minut.

Przygotowujemy mus: pomarańcze filetujemy z blendujemy z cynamonem.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, podajemy z wcześniej przygotowanym musem.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s