Sezamki

Te powstały z myślą o mamie, która je uwielbia.

Doskonałe na niebanalny (i bardzo prosty w przygotowaniu) prezent :)

WP_20131208_022aaa

Składniki:

  • 200g cukru trzcinowego
  • 200g sezamu
  • 2 łyżki wody
  • 1.5 łyżki miodu (płynnego)

Przygotowanie:

Sezam prażymy na suchej patelni, często mieszając, aż do uzyskania złocistej barwy. Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy dwie łyżki wody i gotujemy aż do skarmelizowania się cukru, dolewamy miód i mieszamy szpatułką. Odstawiamy, dodajemy sezam i energicznie mieszamy. Wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na grubość około 5mm. Ja masa nieco przestygnie odklejamy górną warstwę papieru i kroimy na dowolne kształty. Czekamy do całkowitego wyschnięcia. Jeśli sezamki zbyt lepkie można je dodatkowo schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s