Pomidorowe pęczotto

Pęczotto…czyli risotto z pęczaku

Pęczak to jedna z moich ulubionych kasz. Spośród wszystkich kasz jęczmiennych ma on najwięcej wartości odżywczych. Warto się więc do niego przekonać!

2aaa

Składniki (dla 2 osób):

  • 100g kaszy pęczak
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1l bulionu warzywnego
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, oregano
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Smażymy kilki minut często mieszając, aż wszystko się zeszkli. Wsypujemy kaszę, dodajemy wino i czekamy, aż całkowice wyparuje. Następnie dodajemy chochlę gorącego bulionu i gotujemy, aż kasza go całkowicie wchłonie. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania bulionu. Dodajemy pomidory, przyprawiamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut do odparowania składników – pęczotto musi być gęsto i lekko al dente.

Można konsumować samodzielnie lub z ulubionym mięsem/rybą. U mnie z racuchami z indyka.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s