Migdałowy sernik z borówkami

Niestety wypieki nie są moją najmocniejszą stroną… moimi umiejętnościami, jak już wiecie,  została obdarzona  siostra :)

Ale od czasu do czasu i ja muszę sprostać temu wyzwaniu!

Urodziny czy imieniny = goście!

I co to byłaby za impreza bez domowego ciasta…

i w tych okolicznościach powstał, nieskromnie mówiąc, idealny sernik :)

WP_20141123_013aaa

Składniki na ciasto:

  • 120g schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 180g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy do niego żółtka, cukier i masło. Wszystko zagniatamy ze sobą, wyrabiając między palcami. Dodajemy zimną wodę i wyrabiamy całość na gładką masę/ Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je na wielkość formy (u mnie ok. 30cm x 20cm), przekładamy je do formy i nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w temperaturze ok. 180stopni (bez termoobiegu) przez ok. 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.

Składniki na masę serową:

  • 1kg zmielonego twarogu (u mnie wiadereczko PILOS)
  • 100ml śmietany kremówki 30%tł.
  • 250g cukru
  • 6 dużych jajek
  • 1.5 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 3 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 400g borówek

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy dodając do nich cukier.

W misce umieszczamy twaróg, mąkę ziemniaczaną, mąkę migdałową, roztrzepane z cukrem jajka, śmietankę i ekstrakt migdałowy. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony wcześniej spód. Posypujemy borówkami i płatkami migdałowymi.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 1 godzinę. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s