Lassi to indyjski napój, do przygotowania którego używa się jogurtu, wody i przypraw. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chilli. Największą popularnością cieszy się jednak słodkie – z ulubionymi owocami (cytryną, mango czy truskawkami).
U mnie dzisiaj z mango i dodatkiem intensywnie aromatycznym kardamonem.
Jestem ogromną fanką wszelkiego rodzaju smoothie i koktajlów, dlatego na blogową publikację czeka kilkanaście przepisów, więc z pewnością c.d.n. :)
Składniki (dla 2 osób):
- 1 duże dojrzałe mango
- 400g jogurtu naturalnego gęstego (u mnie grecki)
- 150ml wody (opcjonalnie mleka)
- szczypta mielonego kardamonu
- opcjonalnie coś do słodzenia (np. miód), ale przy dojrzałym mango nie ma takiej potrzeby
Przygotowanie:
Mango obieramy i kroimy w kostkę (uważać, by dokładnie pozbyć się włókien od pestki). Wrzucamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Smacznego!
uwielbiam i sama często robię:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba