Makaronowa buła

Jesteśmy z K. totalnymi przeciwnikami marnotrawienia jedzenia. Staramy się niczego nie wyrzucać, a efektem tego są bardzo często najdziwniejsze „potrawy” :).

Nigdy, gotując spaghetti, nie trafię z ugotowaniem odpowiedniej ilości makaronu. Jeżeli macie podobny problem jak ja i zazwyczaj nadmiar ugotowanego makaronu ląduje na drugi dzień w koszu polecam zrobienie makaronowej buły :).

Idealna do kanapek czy burgerów zamiast klasycznego pieczywa.

WP_20140523_042aa

Składniki:

W zależności od ilości makaronu musimy przyjąć, że na 100g makaronu będziemy potrzebować 1 jajko.

Przygotowanie:

Do ugotowanego makaronu dodajemy jajko i energicznie mieszamy do połączenia się masy. Nakładamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oliwy 2 łyżki makaronu formując z niego placek. Jeśli zależy nam na bardziej regularnym kształcie możemy użyć pierścieni metalowych – wówczas nakładamy makaron do pierścieni i mocno ugniatamy.

Smażymy bułki z obu stron na złocisty kolor.

Na bułkę nakładamy ulubione dodatki i przykrywamy drugą bułką.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s