Brioche z nutellą

Co jakiś czas (mam nadzieję, że często) na moim blogu swoje występy gościnne będzie mieć moja siostra Dorota :)

Początkowo blog miał być wspólny i nawet nazwa była już wymyślona („sistersinthekitchen”), ale jak wiadomo – z rodziną to najlepiej na zdjęciu (hehe) i troszkę nam nie wyszło…ale jeszcze o nas z pewnością usłyszycie!

Teraz kilka słów o mojej małej siostrzyczce…

Dorota jest wyspecjalizowaną położną, ale gdyby mogła na nowo obrać swoją życiową drogę z pewnością byłoby to CUKIERNICTWO! Znana jest w rodzinie (i nie tylko!) ze znakomitych słodkich umiejętności. I pomimo tego, że jedyne zdjęcia nadające się do publikacji robi w świetle piekarnika…i tak jest najwspanialszą siostrą :)!

Na początek klasyka – brioche z nutellą :)

10924734_948409841836164_8232973539770012141_naa

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 2 jaja
  • 200ml mleka
  • 25g roztopionego masła
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 250g nutelli

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, cukier i drożdże. Robimy dołek i wbijamy do niego jajka. Wlewamy mleko i przestudzone roztopione masło. Całość zagniatamy, aż do uzyskania miękkiej masy o gładkiej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Następnie ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na placki o średnicy ok. 25cm i grubości 2-3 mm. Pierwszy placek przenosimy na blachę do pieczenia, wyłożoną wcześniej papierem, smarujemy go nutellą zostawiając od brzegów ok. 1cm, a następnie przykrywamy kolejnym plackiem. Czynność powtarzamy dla kolejnych placków, ostatni zostawiając nieposmarowany.

Sam proces formowania brioche jest dosyć skomplikowany do opisania, zatem dorzucamy filmik instruktażowy… od 4 minuty! :)

Po uformowaniu ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 25 minut.

Ciepłe, idealnie smakuje ze szklanką mleka :)

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s