Muffiny śniadaniowe

Szybkie śniadanie na ciepło?

Polecam banalnie proste muffiny wytrawne z ulubionymi dodatkami!

Dzisiejsza propozycja to pieczarki, szalotka i pomidorki koktajlowe.

WP_20150106_02320150106133125aa

Składniki (na ok. 8 muffinek):

  • 8 pomidorków koktajlowych
  • kilka dużych pieczarek
  • 2 szalotki
  • łyżka masła klarowanego
  • 4 jajka
  • odrobina mleka
  • kilka łyżek startej mozzarelli
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu).

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy drobno posiekane szalotki. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy do smaku. Szalotki i pieczarki przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (możemy użyć blachy, ale konieczne jest wówczas wysmarowanie otworów masłem). Do każdej foremki dodajemy pomidorka przekrojonego na pół.

Jajka ubijamy na gładką masę, dodajemy mleko i mozzarellą. Doprawiamy solą i pieprzem i tak przygotowaną masą zalewamy foremki.

Pieczemy przez ok. 15 minut (aż masa jajeczna się zetnie), a następnie włączamy termoobieg na ok. 2 minuty, by wierzch muffinek się zarumienił. Gotowe :)

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s