Jajko po florencku

…czyli jajko w koszulce, podane na blanszowanym szpinaku z domowym sosem holenderskim…pycha!

WP_20131210_027aaa

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sos holenderski:

  • 25g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 żółtko (o temperaturze pokojowej)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Sos: ubijamy żółtka z dodatkiem soku z cytryny. Roztapiamy masło i gorące dodajemy stopniowo do żółtek, nie przestając mieszać. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien mieć gęstą, „majonezową” konsystencję.

Szpinak: na patelni roztapiamy masło i dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Smażymy do zarumienienia się. Wrzucamy szpinak, solimy i smażymy do czasu, aż szpinak się „zredukuje”.

Jajka w koszulce: do garnka wlewamy wodę do ok. 5cm wysokości. Dodajemy ocet. Jajka wybijamy do małych szklanek. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy ogień i delikatnie, zanurzając krawędź szklanki w wodzie wlewamy jajko.

Gotujemy na małym ogniu przez 3-4 min, łyżką zagarniając białko w kierunku żółtka, by odpowiednio się uformowało. Odcedzamy jajka i osuszamy na ręczniku papierowym.

Na talerzu układamy szpinak, na to nakładamy jajko i polewamy sosem holenderskim.

Smacznego!

Reklamy

2 komentarze Dodaj własny

  1. aleksandra pisze:

    Czy muszę ugotować jajka w wodzie z octem? Czy w samej wodzie też się uda?

    Polubienie

    1. twarda pisze:

      Ola, ocet ma tu tylko wpływ na smak.
      W oryginalnym przepisie się go dodaje. Wiem, że można dodać też masło i przyprawy.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s